V současné západní společnosti je jídlo kupodivu stále velkým problémem. Mámeli dostatečné zásoby jídla, nemusíme na ně přece stále myslet, ale můžeme se uvolnit a svoji pozornost můžeme obrátit i někam jinam. Přesto ale vznikají nové obavy a problémy spojené s jídlem, přestože většině z nás už hlad nehrozí. Na jídlo a potraviny dnes projikujeme myšlenky, které už nemají nic společného s nutným zajištěním základních životních potřeb. Nenaplněné emoční či sexuální potřeby uspokojujeme jídlem, které je vždy po ruce. Jsme-li rozčilení nebo smutní, saháme po jídle. Jídlo se stává i odkladištěm tajných strachů a nereálných představ o možnosti dokonalého zdraví. Podobně překvapující je strach z tloušťky. Počet osob s poruchami příjmu potravy – problémem nepředstavitelným pro chudé společnosti, které stále ještě bojují o zabezpečení dostatečného množství potravy – se neustále zvyšuje.
Kniha vznikla jednak díky zájmu autorky o široké téma významu jídla, ale také díky jejím zkušenostem z psychoterapeutické praxe, v níž se setkává s paradoxním utrpením z nadbytku.